Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Artikel

'Joodse Huizen' in De Baarsjes

Op 4 mei 2011 werd een lijst gepresenteerd van joodse oorlogsslachtoffers uit De Baarsjes, straat voor straat, adres voor adres.

  • Joodse Huizen - 

    Familiefoto met van links naar rechts Hartog (Hakkie) Goldsmit, Salomon Goldsmit, Rebecca Goldsmit-Polak en Freddy Goldsmit, circa 1933 (bron: collectie Joods Historisch Museum)

De dodenherdenking van De Baarsjes op 4 mei 2011 stond in het teken van De Baarsjes en de jodenvervolging. Tijdens het voorprogramma in de Augustinuskerk aan de Postjesweg werd een lijst gepresenteerd van alle joodse oorlogsslachtoffers uit De Baarsjes, straat voor straat, adres voor adres. Een aantal van hun namen werd tijdens dat programma voorgelezen. Ook werd een kort filmpje vertoond waarin enkele mensen herinneringen ophaalden aan sommige van deze slachtoffers. Zoals wijlen Kees Fens, die vertelde over het echtpaar Aluin, van de Admiraal de Ruijterweg.

Om 19.15u begon de stille tocht vanuit de kerk via de Postjesweg, langs het oorlogsmonument hoek Postjesweg/Marco Polostraat, en via de Marco Polostraat en Davisstraat naar het Columbusplein, alwaar kranslegging bij het oorlogsmonument plaatsvond. Vlakbij het kruismonument werd even bij stilgestaan bij één van de bedoelde adressen. Voorafgaande aan de kranslegging werd opnieuw een reeks namen genoemd.