Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Nationale Sportherdenking

De Sportherdenking ’40 – ’45 bij het Olympisch Stadion

In het Olympisch Stadion is op 4 mei een bijeenkomst over de roeisport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren praten betrokkenen en specialisten over dit onderwerp en worden onbekende filmbeelden en foto’s getoond. Om 12.30 uur is de nationale Sportherdenking bij het beeld van Prometheus.

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de Dodenherdenking. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. Zowel met een inhoudelijke bijeenkomst als een herdenking staat de Nederlandse sport dan stil bij de slachtoffers uit die tijd.

Tijdens het inhoudelijke programma wordt altijd één sport belicht. Er wordt dan gesproken met sporters, die de oorlogsjaren nog zelf hebben meegemaakt en met andere betrokkenen. Op deze bijeenkomst worden ook altijd bijzondere filmbeelden en foto’s getoond, wat dit keer ook weer zal gebeuren.

Voor de Sportherdenking van 2014 is gekozen voor de roeisport tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hebben hiervoor gekozen, omdat het WK Roeien dit jaar in Amsterdam wordt georganiseerd. Verder wordt de olympische skiff van Jan Wienese uit 1968 gerestaureerd om binnenkort te worden opgenomen in de collectie van het sportmuseum van het Olympisch Stadion. Tijdens de inhoudelijke bijeenkomst worden daarom bijzondere filmbeelden getoond, zoals van de laatste Varsity voor de Duitse inval. Ook praten Frits Barend en Jurryt van de Vooren met bijzondere gasten over de roeisport tijdens de bezettingsjaren.

Deze bijeenkomst en herdenking zijn vrij toegankelijk. Het inhoudelijke deel begint om 11 uur in de kantine van atletiekvereniging Phanos aan de voorzijde van het Olympisch Stadion. De herdenking start om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus op het plein voor het stadion.

Samengevat Programma of bekijk het programmaboekje van de Sportherdenking Online


10.30 uur
Deuren open van Phanos-kantine, Olympisch Stadion 1

11.00 uur
Aanvang inhoudelijk programma bij Phanos over roeien in de Tweede Wereldoorlog

12.00 uur
Einde inhoudelijk programma

12.30 uur
Aanvang herdenking bij Beeld van Prometheus op plein voor het stadion


Graag vernemen we of we op uw komst mogen rekenen. Aanmelden kan via email of 020-305 4400.

De organisatie van de Sportherdenking is in handen van het Comité Sportherdenking 4 mei: Jan-Coen Hellendoorn (voorzitter), Julius Egan (Sportraad Amsterdam), Simone Freling (directeur Ajax Foundation), Hans Lubberding (directeur Olympisch Stadion) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus).
 
Meer programma in de buurt? Zie Zuid

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht Buurtherdenkingen in stadsdeel Zuid.