Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Nieuws

Helden en schurken

Het Verzetsmuseum organiseert vijf bijeenkomsten over de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geschiedschrijving hierover wordt steeds genuanceerder, maar kan de geschiedenis eigenlijk wel zonder helden en schulden?

Doorgaans bezien mensen de geschiedenis graag in termen van 'goed' en 'slecht'. Zo ook de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers waren de kwaadaardige overheersers; de Nederlanders en de Joden in het bijzonder de onschuldige slachtoffers. Sinds de jaren tachtig hebben historici geprobeerd dit beeld te nuanceren. Maar kan geschiedenis wel zonder helden en schurken? Daarover gaan in het aanstaande herdenkingsjaar vijf bijeenkomsten, die het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, NPS/VPRO en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

De bijeenkomsten vinden plaats op 19 januari, 16 februari, 16 maart, 20 april en 2 mei. Verschillende onderwerpen zullen besproken worden, zoals de omvang en de organisatie van de jacht op de Joodse onderduikers, de houding van de Nederlandse gezagsdragers, de rol van de held in de geschiedschrijving en de oorlogservaringen van bekende schrijvers.

Voor meer informatie zie de website van het Verzetsmuseum