Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Onze Ambassadeurs

Bekende en onbekende Amsterdammers over 5 mei, eten en vieren

De betekenis van 5 mei is omstreden. Welke vrijheid vieren we nu eigenlijk op Bevrijdingsdag? En zijn we wel zo vrij als we onszelf soms doen geloven? Verschillende (bekende) Amsterdammers vertellen hoe zij invulling geven aan Bevrijdingsdag.

Boris van der Ham eet op 5 mei het liefst een salade met geitenkaas. Cisca Dresselhuys een kroket. Johannes van Dam is blij met een rustige maaltijd in een Amsterdamse binnentuin, samen met de burgemeester. Touria Melliani eet ook in een tuin, maar zij nodigt de hele Van der Pekbuurt uit. Hoewel Hero Brinkman vaak aan het werk is in de Tweede Kamer, gaat hij ook graag naar een Bevrijdingsfestival als hij de kans krijgt.

Iedereen geeft op zijn of haar eigen manier invulling aan Bevrijdingsdag. Jeroen Pauw ervoer voor het eerst echte vrijheid toen hij helemaal zelf kon doen wat hij wilde, zonder verantwoording aan anderen af te leggen. Pieter Hilhorst ziet de bevrijding van de invloed van anderen, in de breedste zin van het woord, juist als een illusie en zoekt de vrijheid in de verbinding met anderen. En hoe denken Bernard Hammelburg, Adelheid Roosen en Maurice de Hond over Bevrijdingsdag. Waar gaan ze eten, en met wie? Lees het allemaal in deze interviews.