Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Artikel

Canon van de Dam

Uitleg en toelichting

Op 4 en 5 mei komen twee belangrijke tradities samen op de Dam: herdenken en vieren. Daarom besteedt het Amsterdams 4 en 5 mei comité aandacht aan de geschiedenis van dit roerige plein. Lees hier het hoe en waarom van dit project, en hoe jij kunt bijdragen!

De Dam. Het bekendste plein van Nederland. De navel van Amsterdam. Hier werd Nederland gemaakt: felle botsingen van generaties, van meningen, van vrijheidsopvattingen, van culturen hebben leidden tot het land waarin we nu leven. Denk aan de rookbom tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus, de Dam-slapers en de demonstraties tegen kernwapens. Maar de Dam was ook het plein om te vieren: Ajax die de Wereldbeker won in 1972, het huwelijk van Willem Alexander en Maxima en de bevrijding van Nelson Mandela bijvoorbeeld.

Vroeger verwees de Canon naar de selectie boeken die behoorde tot de Bijbel. Inmiddels definiëren wij een canon als een verzameling documenten, boeken, films of gebeurtenissen waarvan ‘zij die daar verstand van hebben’, vinden dat ‘het publiek’ ze moet kennen. Maar een canon wordt nooit bedacht door één persoon. Integendeel, discussie, verdriet, zweet, tranen en onderhandeling vormen allemaal onderdeel van het samenstellingsproces.

Daarom hebben we voor het samenstellen van de Canon van de Dam jouw hulp nodig! We hebben twee vragen:
1. Welke gebeurtenissen horen absoluut thuis in de recente geschiedenis (vanaf 1945) van de Dam en ontbreken in de huidige selectie?
2. Was je zelf aanwezig tijdens een van deze momenten?
Stuur je persoonlijke foto's en verhaal en/of reacties over die momenten op naar

Alle ingestuurde foto’s komen op de website van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Een selectie hiervan verschijnt in de speciale 4 en 5 mei-bijlage bij Het Parool op 1 mei. Tevens worden de foto’s geprojecteerd op grote schermen tijdens het Amsterdams Bevrijdingsfestival op de Dam. Uit de inzendingen worden twee mensen geselecteerd om hun beeld en verhaal aan de Burgemeester te presenteren tijdens de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei in de Ambtswoning!


De Canon van de Dam is een project van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Redactie: Tessa Hagen. Met speciale dank aan het Stadsarchief Amsterdam.

Bijdragen