Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Nieuws

Een nieuwe kijk op vrijheid

Deelnemers verrast door Radicale Vrijheidstours

12-5-2010| Naast alle festiviteiten op de Dam, het Nesplein en het Beursplein, waren er twee selecte groepen die op expeditie gingen langs plekken van radicale vrijheid, tijdens de Radicale Vrijheidstours. Lees en zie hier het verslag.

Op 5 mei organiseerde Partizan Publik twee tours langs plekken van Radicale Vrijheid. Met een cryptische aankondiging werden de deelnemers geworven voor een tour langs mensen wier vrijheidsideaal veelal botst met de gevestigde orde. Hoe beleven zij hun vrijheid? Zijn hun ideeën werkelijk zo anders dan de ideeën van Piet in de straat, of is de invulling die zij eraan geven wellicht extremer?

Van tevoren waren de deelnemers verdeeld in twee groepen. Bahram Sadeghi, onder meer programmamaker voor De Balie, nam de eerste groep onder zijn hoede. Met busjes zetten zij allereerst koers naar de meest beruchte motorclub van Nederland: de Hells Angels. Een van hun leden, Zooy, bestreed alle vooroordelen over hun club. Alle aantijgingen over vermeende criminele activiteiten waren ongegrond; het enige wat de Angels willen is bij elkaar komen en aan hun motors klussen. Op de een of andere manier waren er echter voortdurend mensen die hen hierbij wilden tegenwerken.

De volgende stop van de bustour was bij ADM, de gekraakte scheepswerf in de haven van Amsterdam. Hay Schoolmeesters, een van de bewoners, vertelde dat ADM een van de weinige plekken is waar men zijn eigen woonomgeving volledig zelf kan inrichten, zonder tussenkomst van de gemeente of andere regelgevers. De plannen van de gemeente om de voormalige werf te ontruimen ten behoeve van havenuitbreiding, zullen dan ook fel worden bevochten.

Ten slotte bezocht de laatste groep onder leiding van psycholoog Ruben Schrameijer een gebruikersruimte aan de Oudezijds Voorburgwal. In deze ruimten is het toegestaan om hard-drugs te gebruiken. Een van de gebruikers van de ruimte was bereid iets te vertellen over zijn leven en zijn keuze voor het leven als verslaafde. 'De eerste spuit zet je altijd zelf. Nu is het goed zo.'

Uit de reacties van deelnemers:
"Tegen de heersende leefstijl in gaan houdt regelgevers alert."
"Wat ik geleerd heb? Dat er met extreme junks ook een goed gesprek te voeren valt."
"Als vrijheid door gemeentes en overheid wordt tegen gewerkt is het de vraag wie de gemeente is: en dat zijn wij toch?"
"Het was mooi om te zien hoe anderen vrijheid ervaren. Volgens mij voeren deze clubs graag een juridisch gevecht met de overheid."

Het verslag van de tweede tour lees je hier.