Pontonbrug 5 mei 2016

5 mei 2016 | Pontonbrug over het IJ

Locatie

In 1945 verbond een brug van ponten over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord.
Op 5 mei 2016 wordt deze in de vorm van een pontonbrug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. De brug wordt officieel in gebruik genomen om 14:00 uur, tot 16:00 uur is hij opengesteld voor publiek.

Als eerste lopen brugwandelaars van weleer, samen met kinderen uit Noord en de Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Helaas zijn alle kaarten voor de overtocht uitverkocht.
Kijk bij Vraag en Antwoord voor veel gestelde vragen.

 

Programma
Aan de overkant op de Noordelijke IJ-oever is een uitgebreid programma met onder meer concerten en films georganiseerd door Tolhuistuin/Paradiso, A'DAM Toren en EYE filmmuseum. Het educatieproject Oorlog in mijn Buurt presenteert verhalen en een foto expositie: "Kinderen uit Noord vertellen". Tien schoolkinderen uit Amsterdam Noord zullen, staande op zeepkistjes aan de IJ-oever, de oorlogsverhalen doorvertellen die zij hoorden van ouderen die tijdens de oorlog in Noord woonden en herinneringen hebben aan de pontonbrug. Oorlogsverhalen uit interviews van kinderen over Noord in de Tweede Wereldoorlog zijn nu al te lezen op: www.oorloginmijnbuurt.nl

 

In EYE draait om 14:00 uur de documentaire Dance Iranian Style van Farshad Aria met aansluitend publieksgesprek over het leven in illegaliteit met ervaringsdeskundigen, georganiseerd in samenwerking met Wij Zijn Hier (We are Here). Dit evenement vindt plaats in het kader van het Beeld voor Beeld Festival, onderdeel van het Ongekend Bijzonder Festival 2016. 

en om16:30 uur de première van de documentaire 'Het Vergeten Getto' over het Joodse Asterdorp in Amsterdam Noord. In de weken voor 5 mei zal op de ponten een korte compilatiefilm te zien zijn over de pontenbrug uit 1945 uit de collectie van EYE filmmuseum.

Van Vereniging Museumkwartier Hembrug zijn een aantal authentieke jeeps en motoren van de bevrijders uit WO2 te bezichtigen. Plus het draaiorgel van G.Perlee en lindyhop dansers.
Op de oever staan foodtrucks en barretjes.

In de weken voor 5 mei zal op de ponten een korte compilatiefilm te zien zijn over de pontenbrug uit 1945 uit de collectie van EYE filmmuseum.

De pontonbrug is op 5 mei ook via een livestream op www.4en5mei.amsterdam te volgen.

 

Fragment uit Herwonnen Vaart, afkomstig van EYE Filminstitute Amsterdam

Geschiedenis

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een brug gemaakt van pontveren. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

 

In 2015 hebben naar aanleiding van een oproep vele Amsterdammers hun herinneringen over de oude pontenbrug gedeeld.

Mevrouw Tini Stoovelaar-Udo (1925) liep destijds een paar keer per week over de pontenbrug.

“Maar één keer werd ik (…) aangehouden. Toen zei een van de mannen: ‘Wat heb je bij je?’ Ik had dan weer melk, en dat mocht niet. Ik zei: ‘Ach meneer het is vandaag Sinterklaas en het is een Sinterklaascadeautje voor mijn moeder. De soldaat zei hierop: ‘Dat vind ik een heel raar cadeau’. Toen werd ik zo kwaad en zei ik: ‘Nou dan heeft u zeker nog nooit honger gehad!’ En toen mocht ik doorlopen.”

 

Lees alle verhalen van de bruglopers van weleer op onze site.