Grootste Vrijheidsmaaltijd - Museumplein

Onderdeel van: Vrijheidsmaaltijd informatie

Locatie

Museumplein rond de vijver
Museumplein , 1071 DE Amsterdam
website

Toon kaart

Op het Museumplein vindt dit jaar de grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam plaats, met wel tweeduizend mensen! Met het Power to the Pieper diner, aangeboden door de Nederlandse Aardappel Organisatie. Samuel Levie van Food Cabinet en Naresh Ramdjas (finalist van Master Chef Holland 2015) zullen de maaltijd verzorgen. Plus muziek van Excelsior Recordings, schrijvers van SLAA, Bevrijdingsdans, Amnesty International Actie en het vliegtuigje dat op 5 mei 1945 landde in Amsterdam.
De maaltijd is de grootste van de ruim negentig vrijheidsmaaltijden in de stad, waar tienduizend Amsterdammers met elkaar 5 mei en de vrijheid vieren.

(Scroll down for English) 

Programma
17:00 Start van het Power to the Pieper-diner door Samuel Levie en Naresh Ramdjas
17:00 - 20:00 uur : Silent Disco onder de Bevrijdingsboom
17:10 Bevrijdingsdans 5 mei met Lindy Spirit, The Funky Pres en Ahmad Joudeh
17:45 Doe mee met het fotomoment Universele verklaring Rechten van de Mens door Amnesty International Nederland
18:00 Officiële start van alle Vrijheidsmaaltijden door Job Cohen
18:15 'Kampvuur' muzikanten & schrijvers van Excelsior Recordings en SLAA met: Massih Hutak, Kypski,Lieke Marsman, Clean Pete, Karawane en Maurits de Bruijn. Regie: Gérard van Kalmthout.
19:25 Bevrijdingsdans 5 mei met Pastora, Eszteca Noya, Patsy en Ivan Poschi
20:00 Afsluiting
Presentator = Erling Brom.

Het hele programma en de maaltijd is gratis. Reserveren is niet nodig. Om 17.00 uur starten we met het serveren van 2000 maaltijden, dus kom op tijd. Laat weten dat je erbij bent via het Facebook evenement

Vrijheidsmaaltijd 2015 - foto Landeweerd Produkties

Power to the Pieper diner
Iedereen kan gratis aanschuiven bij de de grootste vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Het Power to the Pieper diner wordt gehost door de Nederlandse Aardappel Organisatie. Kok Samuel Levie van Food Cabinet kookt samen met vriend Naresh Ramdjas (finalist van Master Chef Holland 2015) een aardappelcurry.
De aardappel komt in veel culturen voor. Sinds de bevrijding is Nederland ontzettend veranderd en is ook ons eten veranderd. We willen laten zien hoe divers de aardappel is en maken daarom aardappelcurry.
De aardappel is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Het heeft ons eeuwen lang door moeilijke tijden heen geloodst en daardoor veel mogelijk gemaakt. De aardappel is veelzijdig en wordt dan ook op vele verschillende manieren bereidt in verschillende culturen. Daarmee verbindt de aardappel mensen van over de hele wereld met elkaar.

De aardappelcurry is vegetarisch en veganistisch. 
De piepermaaltijd is volledig vrij van dierlijke producten en bevat verse groente. Met dank aan de kokosyoghurt van Abbot Kinney's en groente van Vezet.

Bekijk hier het recept van de aardappelcurry

Speciaal voor kinderen zijn er een aantal leuke aardappel activiteiten.

Het Power to the Pieper diner wordt aangeboden door de Nederlandse Aardappel Organisatie. Als NAO vinden we het vieren van onze vrijheid belangrijk. We willen graag de uitdaging aangaan om mensen te trakteren op de grootste vrijheidsmaaltijd. Op 5 mei willen we 2000 mensen bijeen brengen die elkaar anders niet zouden ontmoeten. En verhalen laten uitwisselen gedurende een bijzonder aardappeldiner.
https://aardappels.nl/

Power to the Pieper vrijheidsmaaltijd 5 mei 2017 en koks foto Saskia van Osnabrugge

Kampvuur: muzikanten & schrijvers maken nieuwe werk
Kampvuur
is een bijzondere samenwerking tussen SLAA en Excelsior Recordings. Voor Kampvuur worden schrijvers en muzikanten aan elkaar gekoppeld met als enige opdracht: samen nieuw werk maken.
Met op 5 mei (onder regie van Gérard van Kalmthout) met de duo's:
Kypski & Massih Hutak
Karawane & Lieke Marsman
Clean Pete & Maurits de Bruijn

Kampvuur artiesten 5 mei 2017

Scratching virtuoso en dj Kypski, die maar liefst zes keer Nederlands kampioen dj'en werd, is een belangrijke persoon in de Nederlandse muziekscene. Nadat hij bekend werd met de band C-Mon & Kypski, is hij er nu klaar voor om zijn eigen dance-stijl te laten horen. Zijn debuut soloalbum Wreck Fader staat vol met turntablism en scratching en bevat pure hip hop die op een prettige manier botst met elektronische beats.
Massih Hutak
 is schrijver, rapper en oud-leraar Nederlands. Elke week vat hij de actualiteiten samen in een radiocolumn op Radio 1. Zijn politieke brief aan alle jongeren van Nederland ging vlak voor de verkiezingen viral.
Karawane is de nieuwe band van Anne Caesar van Wieren. Een band die zich uit in kerkelijke zang, improvisatie die alle kanten op vliegen, Indiase raga's, fluisterliedjes met klokkenspellen tot esoterische basfluitsolo's en kakofonie. Karawane is het bekendste klankgedicht van Dadaïst Hugo Ball. Anne Caesar koos deze naam omdat het gedicht voor hem een ultieme vrijheid symboliseert, iets dat hij ook in zijn muziek ambieert.
Lieke Marsman is een Nederlandse dichter. Op de site tirade.nu becommentarieerde en vertaalde ze het werk van generatiegenoten. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mezelf graag voorhoud (Uitgeverij van Oorschot) dat een jaar later onder meer de C. Buddingh'-prijs won. Vanaf januari 2013 maakt Marsman deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014. Haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens verschijnt in juni dit jaar bij Uitgeverij Atlas Contact.
Clean Pete: Twee zielen, één gedachte. Een voor de hand liggende veronderstelling als je de tweeling Loes en Renee Wijnhoven hoort. Dat hun Nederlandstalige folkpop, of hoe je het ook wilt noemen, zou matchen met de electro-achtergrond van producer Arne van Petegem leek minder logisch. Toch kwamen de overeenkomsten snel aan het licht in de Antwerpse thuisstudio van Arne. Het nieuwe album ‘Aan Het Licht’ is de opvolger van het debuut ‘Al zeg ik het zelf’ uit 2014, waarmee de tweeling op de festivals Noorderslag, Into The Great Wide Open, Oerol, Crossing Border en De Parade speelde. Op ‘Aan Het Licht’ meer Wall Of Sound, meer cello, meer gitaar, maar nog steeds die prachtige liedjes. Liedjes over verhuizen, slapen, wantrouwen en 'de moeilijke tweede'.
Maurits de Bruijn studeerde Beeld en Taal aan de Rietveld Academie en werkt als journalist en copywriter. Zijn artikelen en korte verhalen werden gepubliceerd in De Volkskrant, Mister Motley, Elle en Das Magazin. Zijn debuutroman Broer werd in 2012 gepubliceerd. Momenteel werkt hij aan zijn tweede roman.
http://www.slaa.nl/
http://www.excelsior-recordings.com/

Bevrijdingsdans 5 mei 2017

Bevrijdingsdans, 1e editie
Op het podium ook de eerste editie van Bevrijdingsdans, een bevrijdingsfestival waar met verschillende dansoptredens de vrede wordt gevierd en het publiek wordt uitgenodigd om mee te dansen onder de Bevrijdingsboom.
Je kan genieten van swingende Lindy Hop uit de 30’er en 40’er jaren, ritmische sensuele Salsa en Flamenco, tot expressieve moderne dans en verrassende hiphop. Met de prachtig beladen choreografie en dans van de Syrische danser Ahmad Joudeh, bekend van de documentaire ‘Dance or Die’, worden wij er aan herinnert dat vrede helaas niet overal zo vanzelfsprekend is.
Bekijk hier het programma van Bevrijdingsdans

Amnesty International Actie
Volgens Einstein is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) het grootste monument voor WO2. ‘Dat nooit meer’ dachten we na de oorlog, en we maakten samen (op papier) een einde aan ongelijkheid, racisme en uitsluiting. De laatste jaren lijken mensenrechten minder vanzelfsprekend en onaantastbaar te worden. Juist in deze tijd zijn de universele mensenrechten van belang. Op 5 mei maken we ons sterk voor de mensenrechten. 200 handen houden samen de 330 woorden omhoog zie samen de UVRM vormen. Samen staan we voor de belangrijkste overwinning op de oorlog: het besef dat we uiteindelijk allemaal mens zijn. Dat doen we om 17.45 uur op het Museumplein. Doe mee! Aanmelden kan via UVRM@amnesty.nl

UVRM-Amnesty-2017

Bevrijdingsvliegtuigje 5 mei 1945
Het vliegtuigje dat op 5 mei 1945 landde aan de Stadionkade in Amsterdam is teruggevonden. De originele Auster, een tweepersoonsvliegtuigje dat werd ingezet voor verkenningsvluchten stond in een loods. Het bleek te gaan om hét vliegtuigje dat op 5 mei 1945 landde in Amsterdam: een van de eerste concrete tekenen van de aanstaande bevrijding van de stad. Het vliegtuigje komt op 5 mei terug op het Museumplein!
Lees hier alles over het Bevrijdingsvliegtuigje

De restauratie van het vliegtuigje is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Mobiel Erfgoed

Vliegtuigje 5 mei 1945- collectie Nienhuis

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ENGLISH

Join the biggest Liberation Dinner in Amsterdam on the 5th of may! Chef Naresh Ramdjas (Masterchef finalist) will prepare a delicious potato curry. Enjoy dinner, listen to some tunes, watch dance performances, play potato games, or get a glimpse of the first aeroplane of the Allies that touched Dutch grounds in World War II.

Both entrance and dinner are free of charge. No reservations are needed. Simply press “attend” in this event page. We start serving at 17.00 hrs, so don’t be late.

Program
17:00 | Start of the ‘Power to the Pieper’ diner by chefs Naresh Ramdjas and Samuel Levie
17:10 | Liberation Dance 5 May with Lindy Spirit, The Funky Pres and Ahmad Joudeh
17:45 | Join the photo moment 'Universal Declaration of Human Rights' byAmnesty International Nederland
18:00 | Official start of all other Liberation Dinners by Job Cohen
18:15 | ‘Kampvuur’ (or ‘Bonfire’; known from the festival Into The Great Wide Open) organized by Excelsior Recordings and SLAA with: Massih Hutak,Kypski, Lieke Marsman, Clean Pete, Karawane en Maurits de Bruijn. Directed by: Gérard van Kalmthout.
19:25 | Liberation dance 5 May with Pastora, Eszteca Noya, Patsy and Ivan Poschi
20:00 | Closing

Presentation: Erling Brom
Parallel program (continuously): Silent Disco underneath the Liberation Tree.

Power to the Pieper?
The potato (or as we playfully say in Dutch: “pieper”, pronounce: peep-er) is an important part of the Dutch food culture. For centuries, it has helped us through difficult times. The potato is very versatile, which is why we use and prepare it in many different ways. Not only in the Netherlands, also in many other countries around the globe. One may say that the potato connects people from every corner of the earth. In order to celebrate the features of the potato, Chef Naresh Ramdjas (finalist of Masterchef Holland 2015) and Samuel Levie (Food Cabinet) prepare 2000 potato curries. Power to the Pieper!

The biggest Liberation Dinner of Amsterdam is offered to you by the Nederlandse Aardappel Organisatie (Dutch Potato Organisation,http://www.aardappels.nl/ to honour our freedom. Every year, on the 5th of may, ten thousands of Amsterdam inhabitants celebrate freedom throughout the city. This year, during the potato meal, special potato games will be organized for children (and adults). Ever wanted to become the Potato Peeling Champion? Stop by and show your skills!