Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Kleinschalige bijeenkomsten in woonkamers, cafe’s, en andere historische locaties.

37 locaties, ruim 60 programma’s

Tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalig joodse bewoners van de stad centraal, in Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar openen 37 locaties in Amsterdam hun deuren voor ruim 60 herdenkingsprogramma’s.

Locaties
Locaties zijn dit jaar onder meer het Nationaal Holocaust Museum, het Olympisch Stadion, Desmet Studio's, het Goethe-Institut, Kriterion, het Gerrit van der Veen College, en natuurlijk vele huiskamers.

Programma
Bijzonder dit jaar is een rondleiding van studenten in hun huis aan de Nieuwe Herengracht, een voormalig joods oudemannenhuis met een inpandige synagoge. In het Olympisch Stadion wordt het verhaal verteld van deze plek in oorlog waar onderduik en aanwezigheid van nazi’s rakelings langs elkaar heen gingen. Ook komen daar – bij gebrek aan natuurijs dit jaar – verhalen over klein verzet in de schaatssport aan bod. Vanuit Villa Mattern naast station Muiderpoort vertelt Kees van Hattem (1930) hoe hij als jongen zag dat joden werden verzameld, wachtend op transport naar Westerbork. Bij muziekcollectief Splendor, in een voormalige joods badhuis, worden verhalen verteld over de verdwenen Joden Houttuinen. Zo vertelt Dieuwertje Blok over haar grootmoeder, de joodse Stella Fontaine, die zich vanuit deze arme buurt opwerkte tot gevierd zangeres en cabaretière.

>> Bekijk het programma van Open Joodse Huizen.

>> Bekijk het programma van Huizen van Verzet.

Alle bijeenkomsten zijn op 4 en 5 mei tussen 10.00 – 17.00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Reserveren kan niet, maar houd rekening met een soms beperkt aantal plaatsen per locatie. 

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Sarpahtistraat9 2015 foto Mascha Jansen

Het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Amsterdam is een samenwerking van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Kijk voor het programma van Open Joodse Huizen elders in het land op www.openjoodsehuizen.nl