Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2018

Kleinschalige bijeenkomsten in woonkamers, cafe’s, en andere historische locaties

Op 36 locaties verspreid door de stad delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging verzet en bevrijding.

Tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalig joodse bewoners van de stad centraal, in Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet. Dit jaar openen 36 locaties in Amsterdam hun deuren voor ruim 60 herdenkingsprogramma’s.

Alle bijeenkomsten zijn op 4 en 5 mei tussen 10.00 – 18.00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig, maar houd rekening met een beperkt aantal plaatsen per locatie.

Bezoek een van de 36 Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet

Open Joodse Huizen - foto Arjen Poortman

Alle rechten voorbehouden

Locaties zijn dit jaar onder meer het Nationaal Holocaust Museum i.o., het Gerrit van der Veen College, Muziekcollectief Splendor, De Ysbreeker, het Ignatius Gymnasium, Café ’t Mandje, Hotel die Port van Cleve en natuurlijk vele huiskamers.

Zo is dit jaar een bijeenkomst over illegale theater- en muziekvoorstellingen in het huis waar de beroemde opvoering van Shakespeares Midzomernachtsdroom in 1944 plaatsvond. Op Basisschool De Witte Olifant zal de leraar van groep 8 vertellen over zijn school en zijn joodse leerlingen tijdens de oorlog. In West keert de Amerikaan Leo Ullrich terug naar de plek waar hij als peuter ondergedoken zat. Aan het Merwedeplein worden verhalen van verschillende oud-bewoners verteld waaronder dat van goochelaar Ben Ali Libi.

Sport heeft dit jaar onze speciale aandacht met oorlogsverhalen van Biljartvereniging Rembrandt, Boksschool Cosman en Roeivereniging Poseidon. Ook gaan we op zoek naar de geschiedenis van de mensen die op het verdwenen oorlogsmonument van JOS Watergraafsmeer stonden.

Programma op 4 mei / Programma op 5 mei

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Sarpahtistraat9 2015 foto Mascha Jansen

Open Joodse Huizen - foto Mascha Jansen

Voor het landelijke programma van Open Joodse Huizen kan je kijken op www.openjoodsehuizen.nl.

Het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is een samenwerking van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité.