Nieuws

Oproep! Wie herinnert zich de 'Vaart Wel'-rede van rector C.P. Gunning op het Amsterdams Lyceum in 1941?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog protesteerde Gunning openlijk tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitse bezetters en probeerde zijn Joodse leerlingen zo lang mogelijk op school te houden. Desondanks moesten de joodse leerlingen zijn school verlaten in oktober 1941, waarbij hij een demonstratieve 'Vaart Wel'-bijeenkomst hield in de aula. In januari 1942 werd Gunning gearresteerd en in Kamp Amersfoort gevangen gezet.

be EXTRAORDINARY.jpg

Op 4 mei spreekt Frank Heyligers, kleinzoon van dhr. Gunning, op het Amsterdams Lyceum in het kader van Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet uit het dagboek van zijn grootvader. Hij is al enkele jaren op zoek naar de 'Vaart Wel'-rede, maar deze is nog niet gevonden.

"Ik zat één maand op school en toen moesten de Joodse leerlingen van school af. Ik herinner mij de 'Vaart Wel'-bijeenkomst in de aula, in de eerste dagen van oktober 1941. Gunning huilde en moest door enige van zijn oudste leerlingen, grote mannen en vrouwen, dacht ik toen, worden getroost en naar zijn rectorskamer weggeleid. Wat een gevaar heeft hij gelopen, door zo een bijeenkomst te houden, om meteen te worden gearresteerd en in een concentratiekamp opgesloten. Hoe anders was het gedrag van de meeste zijner naaste collega's..." ~ Johan Polak

 

Weet jij nog wat Gunning zei in zijn rede? Deel dan je verhaal!

Herinneringen en verhalen kun je sturen naar info@4en5meiamsterdam.nl