Artikel

Vrijheidsmaaltijd boekje

Karnemelk, kersen & cornflakes, 30 ingrediënten om de bevrijding mee te vieren

coverKarnemelk kersen en cornflakes

In 2012 ontstond in Amsterdam op Bevrijdingsdag een nieuw gebruik: de 5 mei Vrijheidsmaaltijd - samen aan tafel om stil te staan met wie we de stad en onze vrijheid delen.

Het boekje 'Karnemelk, kersen & cornflakes, 30 ingrediënten om de bevrijding mee te vieren' is in 2013 samengesteld door Joël Broekaert, in opdracht van het Amsterdams 4 & 5 mei Comité, ter inspiratie van alle koks en thuiskoks die dit jaar op Bevrijdingsdag gaan koken.

Karnemelk, Kersen & Cornflakes

Het boekje is een verzameling van dertig alledaagse ingrediënten die elk een mooi verhaal over oorlog, verzet of bevrijding vertellen, geschreven door door Joël Broekaert. Geen tulpenbollen en suikerbieten, maar ingrediënten waar anno nu een lekkere, eigentijdse maaltijd mee te bereiden is. Denk bijvoorbeeld aan de chocolade die de Canadese soldaten uitdeelden tijdens de bevrijding of de grote hoeveelheid sinaasappelen die het Spaanse Rode Kruis in 1943 naar Nederland stuurde.
Natuurlijk kunnen die verhalen bij het opdienen van de gerechten aan tafel weer verder verteld worden.

Recepten van topkoks

Vier bekende Amsterdamse koks hebben daarnaast een gerecht samengesteld met ingrediënten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in voedselpakketten boven bezet Nederland zijn gedropt. De inhoud van die pakketten was niet altijd dezelfde, maar meestal bestond zo’n pakket uit: gedroogde eieren, melkpoeder, kaas, gedroogde gist, chocolade, margarine, gedroogd vlees, mosterd, boterhamworst, zout, thee, blikken makreel, sardines en tongworst. Joop Braakhekke, Johannes van Dam, Sander Overeinder en het duo Nadia Zerouali en Merijn Tol hebben met minimaal vijf van deze oorspronkelijke ingrediënten en verse ingrediënten naar keuze een eigentijds recept gemaakt.

Bekijk het boekje via deze link

Bekijk hier de video waarin Joël samen met koks Nadia en Merijn hun recept uit het boekje maken: Plaatbrood met sardientjes.

Bekijk hier de video waarin kok Sander Overeinder (restaurant As) samen met Joël zijn recept uit het boekje maakt: Briochebrood met kinnebakspek & makreelmayonaise.

Van drie illustraties uit dit boekje zijn ook als Boomerang Cult Card gemaakt.

Bekijk hier de de Vrijheidsmaaltijden van 2014

Alle rechten voorbehouden