Artikel

Karnemelk, Kersen & Cornflakes

presentatie boekje Vrijheidsmaaltijd

Presentatie Vrijheidsmaaltijdboekje 2013

Het boekje 'Karnemelk, kersen en cornflakes, 30 ingrediënten om de bevrijding mee te vieren' is samengesteld, in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, ter inspiratie van alle koks en thuiskoks die dit jaar op Bevrijdingsdag gaan koken. Gisteren was de feestelijke presentatie.

Aan een rijkelijk gevulde tafel in Amsterdam Roest werd het boekje door auteur Joël Broekaert overhandigt aan de koks die aan het boekje meewerkte, de ambassadeurs van de Vrijheidsmaaltijd en aan wethouder Andre van Es. Ook Stadhout was aanwezig om de voorbereidingen voor het kunstwerk op De Dam te tonen: een reusachtige tafel met twee stoelen gemaakt van stadshout uit alle stadsdelen. Het Parool toonde het tafelkleed dat zij speciaal voor 5 mei lieten maken: met daarop de Paroolkrant van 6 mei 1945.

Karnemelk, Kersen & Cornflakes
Het boekje is een verzameling van dertig alledaagse ingrediënten die elk een mooi verhaal over oorlog, verzet of bevrijding vertellen. Geen tulpenbollen en suikerbieten, maar ingrediënten waar anno 2013 een lekkere, eigentijdse maaltijd mee te bereiden is. Denk bijvoorbeeld aan de chocolade die de Canadese soldaten uitdeelden tijdens de bevrijding of de grote hoeveelheid sinaasappelen die het Spaanse Rode Kruis in 1943 naar Nederland stuurde. Natuurlijk kunnen die verhalen bij het opdienen van de gerechten aan tafel weer verder verteld worden.

Recepten van topkoks
Vier bekende Amsterdamse koks hebben daarnaast een gerecht samengesteld met ingrediënten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in voedselpakketten boven bezet Nederland zijn gedropt. De inhoud van die pakketten was niet altijd dezelfde, maar meestal bestond zo’n pakket uit: gedroogde eieren, melkpoeder, kaas, gedroogde gist, chocolade, margarine, gedroogd vlees, mosterd, boterhamworst, zout, thee, blikken makreel, sardines en tongworst. Joop Braakhekke, Johannes van Dam, Sander Overeinder en het duo Nadia Zerouali en Merijn Tol hebben met minimaal vijf van deze oorspronkelijke ingrediënten en verse ingrediënten naar keuze een eigentijds recept gemaakt.

Het boekje is op 5 mei te krijgen bij de infostand op de Dam en alle organisatoren van een Vrijheidsmaaltijd krijgen hem ter inspiratie.

Drie illustraties uit dit boekje zijn als Boomerang Cult Card te vinden in hun ansichtkaart rekken in Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden