Nieuws

Taptoe-signaal op 4 mei

Amsterdammers werden opgeroepen om dit jaar om iets voor acht uur het taptoe-signaal te musiceren en erna twee minuten stilte in acht te nemen. Doordat dit herkenbare signaal door de hele stad te horen was, werden de daaropvolgende twee minuten stilte in de hele stad gemarkeerd. Professionele en amateurmuzikanten op uiteenlopende instrumenten namen deel aan deze oproep, met de ramen open of op hun balkon.

Bladmuziek
We adviseren deelnemende muzikanten om 19:58:30 uur te beginnen: zo ben je op tijd klaar voor de twee minuten stilte aanvangen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. De bladmuziek is hier te downloaden: bladmuziek signaal taptoe

Achtergrond taptoe-signaal
Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een filmpje te zien hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel der koninklijke Marine het signaal speelt. Hieronder vertelt majoor Arjan Tien van de Marinierskapel meer over de achtergrond van het signaal. 


Herdenken in een stille stad
Amsterdam telt normaal 45 herdenkingen. Vanwege de noodmaatregel wordt er 4 mei 2020 niet herdacht. Alleen de koning legt een krans, op een lege Dam. In deze film van Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen maken we een tour langs alle 45 plekken van herinnering; samen 1 Dodenherdenking. Deze film is voor alle organisatoren, sprekers, schoonmakers, zangers, beveiligers, vlaghijsers, taptoeblazers en bezoekers van de Amsterdamse herdenkingen.

Alle rechten voorbehouden